Jirka Holec mistrem ČR v puttování

V neděli 18.10.15 zasáhla Hořehledy famózní zpráva. Jirka Holec, STK našeho klubu a v širokém okolí vyhlášený trenér, zvítězil v Otevřeném mistrovství ČR v puttování v pražské Zbraslavi. Jsme na Jirku neuvěřitelně pyšní a proto jsme se ho vyptali, jak se to vlastně celé přihodilo.

Jirko, v neděli si se stal Mistrem ČR v puttování, jaký je to pocit?

Ještě mi to ani moc nedošlo, čekal jsem, pokud by mi to sedlo, umístění v TOP 10, ale toto ne. Dostal jsem strašně moc gratulací, takže si pozvolna uvědomuji, co jsem to vlastně provedl. Dosud jsem nic na podobné úrovni nevyhrál, tak o to víc je to v mém věku pro mě příjemné.

Co si má vlastně člověk pod pojmem Mistrovství v puttování představit?

Jen stručně. Hraje se na unikátním velikém a členitém greenu, jediný v ČR o rozloze téměř 5000 m2 je v Praze v Prague City Golf na Zbraslavi. Je zde navrtáno 18 jamek a vyznačeno 18 odpališť, a hraje se samozřejmě pouze putterem. Během roku se hrají 4 kvalifikace, z každé postoupí 8 nejlepších do finále. Finále se hraje dvoukolově, prvních 20 z prvního kola postoupí do druhého, kde už jdou dvoučlenné flighty od nejhoršího po nejlepší.

Jak tě napadlo se přihlásit a co musí hráč vše splnit, aby mohl hrát?

Zkoušel jsem to spolu s kamarádem Radkem už v roce 2012, oba jsme se dostali tenkrát do finále, a mně se povedlo celkem slušné umístění na děleném čtvrtém místě. V roce 2013 se mistrovství nekonalo, povodně udělaly své a Zbraslav byla zavřená, a loni jsem to časově nějak nezvládl. Tak jsem se letos rozhodl až na poslední chvíli, přihlásil se na poslední kvalifikační turnaj s tím, že to nějak dopadne. V kvalifikaci jsem skončil třetí. Ale na rozdíl od roku 2012 jsem na Zbraslavi nebyl ani jednou trénovat, nějak jsem to neřešil, nechal jsem tomu prostě volný průběh.

Znamená to něco nového v tvé golfové kariéře?

Tak určitě ! Už budu jen a jen puttovat, případně hrát golf pouze jednou holí - putterem. A na jaře otevřeme v Hořehledech „Puttovací kliniku JHPutt“. Ale vážně – já už hraji turnaje pouze výjimečně, spíš se věnuji trénování a práci spojené s turnaji. Takže bezprostřední vliv na kariéru myslím ne.

Co bylo na samotné turnaji nejtěžší?

Asi vyhrát…No nejprve mě trochu zaskočilo, že jdu hned v prvním flightu, takže jsem na rozdíl od ostatních neměl možnost se podívat, jak míčky běhají a kam se stáčejí. Bylo velmi těžké navrtání jamek, zejména tři jamky byly na „Řípu“, tedy na vrcholku kopce. Pokud se nepovedl první putt maximálně do metru od vlaječky, míček odcestoval z kopce na nějakých 5-8 metrů. Na dvou jamkách se muselo hrát k hranici autu, což bylo docela riskantní. Ale vůbec nejtěžší pro mě byly poslední dvě jamky druhého kola, kdy jsem věděl, jak jsem na tom v porovnání s ostatními, a že nesmím už výrazně pokazit. Na 17.jamce mi druhý putt, půlmetrový z kopce, utekl, musel jsem se pak zachraňovat třímetrovým „brejkem“ do kopce, a na výhru bylo třeba poslední jamku zahrát na 2 putty. Ten poslední byl dlouhý 4 metry, a to byly už i trochu nervy. Naštěstí to tam spadlo.

Překvapilo tě něco během turnaje?

Tak protože jsem už hrál v roce 2012, věděl jsem, do čeho jdu. Trochu mě překvapilo extrémně obtížné navrtání a délka 17.jamky, ta snad měřila 30 metrů do kopce. No ale samozřejmě nejvíc mě příjemně překvapilo, že žádný ze soupeřů ve finále nezahrál v součtu lepší výsledek, než já. 

Jirko jménem PilsnerGolf Resortu Hořehledy ti děkujeme za fantastickou reprezentaci, gratulujeme k nádhernému vítězství a příští rok počítáme s obhajobou!

Najdete nás na sociálních sítích:
Volba jazyka:
crossmenumenu-circlecross-circle